Ramona-Nicoleta Dinu
Senator

Stelian Ion
Deputat

Program de audiențe
Ramona-Nicoleta Dinu:
Joi: 16:00-18:00
Stelian Ion:
Joi: 16:00-18:00
Adresa noastră este Bd. Mamaia 237, ap. 11
Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital
M-am născut în anul 1975, la malul mării, în Constanţa. Părinţii mei fiind profesori de matematică ne-au insuflat permanent, mie şi celorlalţi doi fraţi ai mei, respect faţă de şcoală şi drag de învăţătură. Între toate disciplinele studiate, matematica mi-a adus cele mai frumoase satisfacţii pe care le poate simţi un elev sîrguincios.
Plăcerea de a învăţa mi-a adus reuşita de a mă plasa printre primii elevi admişi în anul 1990 la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, Secţia: Informatică, colegiu recunoscut ca fiind în topul liceelor constănţene.
Antrenamentul serios de pregătire pentru a face faţă unei competiţii zilnice cu cei mai buni elevi constănţeni din generaţia mea m-a ajutat să îmi cizelez stilul de învăţare astfel că admiterea la facultate a fost o simplă rezultantă a muncii mele din anii de liceu.
Am urmat, în perioada 1995-1999, Facultatea de Matematică şi Științe Economice, Universitatea „Ovidius” din Constanţa, specializarea Tranzacţii Internaţionale, finalizând cu media 9.84 ca şefă de promoţie.
În perioada 1999-2000, la Facultatea de Științe Economice, Universitatea „Ovidius” din Constanţa, am continuat cu studii aprofundate în specializarea Tranzacţii Intraeuropene, finalizând cu media 10 ca şefă de promoţie.
În paralel am început studiile doctorale la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi, obţinând titlul de doctor în Economie în 2006; Titlul tezei de doctorat: Creşterea şi dezvoltarea economică în lumea contemporană.
În perioada 2010-2012, am urmat Studii post-doctorale în Economie la Academia Română, Bucureşti; Titlul tezei de disertaţie: Instituţiile şi performanţa macroeconomică.
Absolvirea facultăţii cu rezultate excelente mi-a deschis calea către cariera universitară, devenind pe rând preparator (feb. 1999), asistent (feb. 2002), lector (feb. 2005), conferenţiar (feb. 2008) şi profesor (oct. 2015) la disciplinele Microeconomie, Macroeconomie, Proiecte economice; Simulări de afaceri.
Fiecare treaptă parcursă în cadrul ierarhiei universitare a fost marcată de progrese în privinţa aptitudinilor pedagogice. Am păstrat şi lărgit mereu dialogul cu studenţii pentru a avea o imagine asupra capacităţii de întelegere, asupra posibilităţilor de operare cu cunoştinţele primite cu scopul de a creşte interesul studenţilor faţă de disciplinele fundamentale.
Văzând că veriga slabă a învâţământului superior este practica de specialitate, în anul 2009, am participat la iniţiativa dezvoltării unui proiect cu finanţare europeană prin care s-a urmărit crearea unei reţele de întreprinderi simulate la nivelul a patru universităţi de marcă din România. Ca efect al implementării acestui proiect, s-a dezvoltat o nouă metodă de învăţare practică, bazată pe simulări de afaceri. În acest scop, s-a creat prima platformă integrată de simulări afaceri şi e-learning prin intermediul căreia s-a asigurat accesul la resursele de învăţare pentru studenţii facultăţilor cu profil economic din cele patru universităţi partenere şi interacţiune între centrele universitare şi reprezentanţii mediului de afaceri, implicaţi în procesul educaţional ca tutori. Succesul acestei iniţiative a determinat ca alte proiecte similare să fie dezvoltate în România pentru consolidarea metodei de învăţare bazate pe simulări de afaceri.
Experienţa dobândită în cadrul proiectelor dedicate studenţilor mi-a permis să dezvolt şi alte proiecte îndreptate către nevoile altor grupuri ţintă, extinzând aria preocupărilor mele către persoane din mediul rural. Sub aspectul cooperărilor internaţionale, am participat la proiecte de dezvoltare a turismului de croazieră la Marea Neagră şi de planificare maritimă spaţială la Marea Neagră. Totodată am stabilit consorţii pentru multiple proiecte de dezvoltare regională care deşi nu au primit finanţare din fonduri europene, au prilejuit dialog cu factori interesaţi.
O iniţiativă recent pusă pe făgaş, născută din dorinţa de a asigura cadrul de supraveghere ştiinţifică continuă asupra fenomenului corupţiei, este crearea unei comunităţi academice internaţionale şi organizarea unei prime conferinţe pe tema Yellow Tourism- Economic Crime and Corruption, ce va avea loc în aprilie 2017, în Corfu, Grecia.
Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi; Comisia de validare – Secretar
M-am născut la Constanța în anul 1977. Sunt căsătorit și am o fetiță care abia a împlinit vârsta de 1 an. Tatăl meu este de profesie electrician, iar mama referent în cadrul fostei ICRAL. Amândoi sunt acum în pragul pensionării.
Am copilărit în cartierul Tomis Nord, aproape de Parcul Tăbăcăriei, situat în jurul lacului omonim. Am urmat cursurile Școlii Generale nr. 29, o școală dotată cu o sală de sport proprie și cu trei terenuri de sport în aer liber de care ne foloseam mai ales în afara orelor de curs. În perioada gimnaziului am practicat baschetul la Clubul Școlar Sportiv nr. 1, obținând locul II la Campionatul Național de Minibaschet, Târgoviște, 1988. Am participat la mai multe olimpiade de limba română.
Deși se părea că am înclinație mai mult spre profilul umanist, m-am înscris la Liceul Teoretic Ovidius, la profilul matematică-fizică. În perioada liceului am făcut parte din corul Vox Maris, condus de maestrul Boris Cobasnian, participând la două concursuri internaționale în Italia și Turcia.
Spre finalul liceului, fiind atras de domeniu juridic, m-am înscris la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București, unde am fost admis în urma unui examen destul de dur. Cei patru ani de facultate, între 1997 și 2001, au fost deosebit de intenși. Am avut colegi excepționali și profesori eminenți.
Deși a existat tentația de a rămâne în București după terminarea facultății, dragostea față de Constanța a fost mai mare. M-am reîntors în orașul natal, unde, în urma unui examen am fost declarat admis în barou. Din anul 2002 și până în prezent am practicat cu plăcere profesia de avocat, la început în cadrul unei societăți profesionale, apoi în cadrul propriului cabinet.
În plan civic, îmi amintesc de primele manifestări din timpul facultății, respectiv de grevele studențești la care am participat activ în cadrul ligii studenților, pentru înbunătățirea condițiilor din căminele studențești și pentru mărirea burselor de studiu. Ulterior, începând cu anul 2013, latura mea pregnant ecologistă s-a manifestat prin participarea la nenumărate manifestații de protest în care am militat pentru protecția mediului înconjurător.
Tot în acea perioadă Constanța a început să fie sufocată de nenumărate proiecte imobiliare controversate. Au început să apară foarte multe blocuri în special pe spațiile verzi, cu încălcarea legislației din materia urbanismului și a protecției mediului. În momentul în care interesele imobiliare au ajuns în cartierul în care am copilărit am decis că este momentul să mă implic civic cu toate forțele. Constanța ajunsese de nerecunoscut: din cauza proastei administrări a decăzut foarte mult din punct de vedere economic, cultural și al calității vieții urbane.
Am câștigat în calitate de avocat câteva procese cu oarecare rezonanță locală în domeniul urbanismului, împiedicând astfel unele proiecte imobiliare ilegale. În anul 2016, împreună cu un grup de avocați, economiști și ingineri, am pus bazele asociației Verde Urban care luptă pentru respectarea și îmbunătățirea reglementărilor urbanistice, pentru protecția mediului, împotriva abuzurilor admnistrației publice și pentru creșterea gradului de implicare civică a cetățenilor.
Deși nu am avut niciodată dorința de a mă înscrie în vreun partid politic, apariția mișcării USR m-a determinat să fac pasul spre politică, deoarece mă regăsesc pe deplin în setul de valori pe care acest partid nou și atipic le promovează.