Vă prezentăm lista candidaților USR pentru Consiliul Județean Constanța la alegerile locale din 2020.

Petre Enciuvezi CV
Doctor în inginerie la Grenoble şi candidat USR la Consiliul Judeţean, gândeşte clădiri inteligente energetic
Petre Enciu are 39 de ani şi după ce a obţinut un doctorat la Institut National Polytechnique, şi-a pornit chiar în Franţa propria afacere, un start-up la care lucrează şi în prezent: „Dezvoltăm software pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor, un domeniu care va aduce beneficii extraordinare deopotrivă utilizatorilor și mediului”, spune Petre.
Își amintește că, deşi absorbit de munca sa şi fără interes deosebit pentru politică, i-au atras atenţia, performanţa şi perseverenţa lui Nicușor Dan la alegerile pentru Primăria generală a capitalei. Acela a fost momentul care l-a făcut pe Petre Enciu să aleagă USR pentru a se implica în schimbarea lucrurilor în Constanţa şi în ţară.
Acum, a fost votat de colegii din USR Constanța drept candidat la Consiliul Județean, după ce le-a vorbit despre elementele pe care le consideră prioritare pentru județ: „Voi susține cu tot ce-mi stă în putere din funcția de consilier demararea proiectelor pentru un aeroport internațional care să deservească cele mai importante destinații. Infrastructura feroviară pentru sudul litoralului, de asemeni, este una din prioritățile județului nostru. Aș mai adăuga investițiile în facilitățile de tratament balneo, care ar putea scoate litoralul nostru din amorțeala de extrasezon, investițiile din domeniul sănătății și nevoia acută de un spital regional. Închei lista priorităților zero cu un parc industrial, primul ce ar putea contribui semnificativ la bunăstare după turism. Dacă proiectele acestor obiective nu vor fi demarate în regim de urgență, problemele din județul nostru nu vor face decât să se adâncească, exodul populației fiind cea mai gravă dintre ele, în opinia mea.”

George Bădilăvezi CV
După 23 de ani în Belgia, candidează din partea USR pentru Consiliul Judeţean Constanța
George Bădilă este absolvent al Jury de Communaite française de Belgique, secția administrație. S-a întors în România în 2016 pentru a face agricultură ecologică. A venit cu visuri mari, de a lansa permacultura și producția de legume bio în sudul Dobrogei, accesând fonduri europene și contribuind astfel la dezvoltarea satului său natal din punct de vedere economic și social, cu ajutorul a numeroși voluntari din străinătate.
În teren însă, s-a lovit de o realitate cu totul diferită: bariere administrative la tot pasul, birocraţie şi peste toate, dezinteresul autorităţilor locale. Direct legat de acest din urmă aspect, George arată: „Judeţul se confruntă cu lipsa de gestiune responsabilă a gunoiului, multe sate fiind înconjurate de deșeuri depozitate în locuri puţin sau deloc amenajate adecvat și tolerate de autoritătile locale. Candidez tocmai pentru că mă revolta dezinteresul autorităţilor locale în astfel de situaţii, pentru că vreau ca mediul rural dobrogean să nu mai fie reper de sărăcie şi delăsare în Europa.”
O altă preocupare majoră a lui George este sistemul educaţional: „Nu îmi imaginam, spune el, ca într-o țară europeană, în secolul XXI, să existe un număr așa de mare de copii cu vârste avansate care nu au fost școlarizați nici măcar o singură zi. Acest aspect, conjugat cu situația abandonului școlar (judeţul Constanţa este pe locul 10 în ţară în acest top nefericit), ne dau o imagine a viitorului sumbru care așteaptă această zonă a țării. În calitate de consilier judeţean, demersurile mele se vor îndrepta spre diminuarea acestui fenomen catastrofal pe termen lung”.
George Bădilă spune că mai are un motiv pentru care s-a decis să candideze: „Cu toate piedicile pe care le-am întâlnit de când am venit din Belgia şi am încercat să pornesc afacerea în agricultură, nu mi-am pierdut entuziasmul de a schimba Constanţa radical în bine. Şi am mai cunoscut oameni, la fel de încrezători că putem avea aici o viaţă mult mai bună. Nu mulţi, dar am cunoscut. Şi pentru ei candidez. Vreau să nu se risipească şi să coagulez aceste energii în beneficiul comunităţii.”

Andrada Dordeavezi CV
Am absolvit cursurile Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa şi Facultatii de Automatica si Calculatoare din cadrul Univesităţii Politehnica Bucuresti, fiind de profesie inginer diplomat.
Lucrez de peste 11 ani intr-o corporatie, momentan fiind consultant tehnic pentru solutii datacenter modulare in cadrul diviziei pentru calculatoare super-performante si inteligenta artificiala.
Particip la actiunile organizate de societatea civila incepand cu 2013 cu Rosia Montana, Colectiv, apoi OUG13 si tot ce a urmat. Am decis sa intru in politica pentru ca am inteles ca aici se iau deciziile care ne afecteaza pe toti. Desi politica este arta compromisului, consider ca cei care sunt alesi pentru a lua decizii in numele tuturor trebuie sa fie responsabili, de buna-credinta si bine pregatiti.
In timp ce majoritatea populatiei a inteles sa isi vada de invatat, de lucrat cinstit, de dezvoltat afaceri, o alta parte a populatiei s-a specializat in furtul din banul public si in facut afaceri ilicite cu statul, iar acum ne conduc .
„Timpul nu mai are rabdare” cu vechea clasa politica, cu jocurile lor si cu stadiul in care au adus Romania, si nici eu nu mai am rabdare.
Am, in schimb, dorinta de a-mi canaliza energia pentru a oferi constantenilor o administratie transparenta si digitalizata. Doresc sa ma asigur ca suma imensa de care dispune Cosiliul Judetean Constanta este alocata in mod optim si justificat.
De asemenea, consider ca avem nevoie de investitii ce aduc noi locuri de munca, de imbunatatirea transportului intraurban si judetean, marirea ariei de specializare a facultatilor din judet, astfel incat tinerii sa poata intrezari un viitor si o cariera in Constanta.
Este nevoie si de cresterea accesibilitatii la serviciile de sanatate in judet prin crearea unor centre de permanenta, dar si prin aducerea de medici de familie in localitatile in care lipsesc.
ONG-urile din judet trebuie sustinute in mod constant prin inlesnirea relatiilor lor cu institutiile a caror lipsa de implicare sau specializare o suplinesc – ma refer aici in special la ONG-urile din domeniile protectiei sociale, dar si a protectiei mediului si a animalelor.
Calatorind mult prin judet, imi doresc ca obiectivele si destinatiile existente sa fie mult mai bine puse in valoare si aduse la cunostinta turistilor din tara si strainatate, iar antreprenorii locali sprijiniti, pentru a putea creste, treptat, nivelul de trai in zonele mai putin cunoscute momentan.

Gilda V. Lazărvezi CV
40 de ani, licențiată a Universității „Ovidius”, Facultatea de Științe Economice, absolventă a studiilor de masterat în domeniul administrarii afacerilor ale aceleiași instituții.
Economist de profesie, cu o experiență de 17 ani în domeniul financiar-contabil în cadrul unor companii naționale și multinaționale de prestigiu.
Am participat la acțiuni de voluntariat, susțin si promovez activitatea ONG-urilor din domenii precum : educație, sănătate, mediu și protecția animalelor. Cred că implicarea fiecărui cetățean poate schimba imaginea localității în care trăiește și îmi doresc să fim mai activi în societate, mai responsabili cu mediul înconjurător și mai atenți la problemele semenilor noștri.
Multiculturalitatea, diversitatea dar și poziția geo-strategică pot transforma, cu ajutorul unei administrații eficiente, județul Constanța într-un adevărat pol de creștere economică. Reducerea inechităților sociale, îmbunătățirea calității vieții, accesul facil la servicii educaționale și medicale, sprijinirea micilor producători trebuie să constituie deziderate pentru activitatea consilierilor județeni.

Semiran Abdurefivezi CV
Sunt Abdurefi Semiran, am 49 de ani si candidez la funcția de Consilier Județean al Constantei. Sunt asistent de sanatate publica si lucrez in DSP Constanța, Cabinetul Medico-sanitar de Frontieră Port Constanța. In prezent sunt președintele filialei USR Mangalia si membru al Biroului Județean USR Constanța. Cred sincer ca a sosit momentul schimbarii si ca suntem in clipa in care o noua clasa politica este datoare sa reformeze sistemul corupt din administratia publica locala si judeteana. In USR m-a adus, oarecum firesc, la fel ca pe multi colegi, revolta față de vechea clasa politica, activitatea mea din zona de mediu, neputința si frustrarea cu care asistam la defrisarea pădurii Comorova din Neptun Olimp si din întreaga Mangalie. Am realizat ca doar implicata politic pot schimba ceva in mod real si cu rezultate vizibile, concrete!
Avem privilegiul sa locuim in cel frumos judet din tara, dupa parerea mea, deoarece avem marea si de ea ma leaga tot ceea ce ma defineste. Noi nu putem acuza subdezvoltarea din cauza lipsei infrastructurii – avem deja autostrada, port, canale navigabile si aeroport. Si totusi, suntem in urma altor judete care nu beneficiaza de potentialul pe care il are judetul nostru. Avem nevoie de oameni noi cu viziune si curaj, care sa elibereze judetul din încrengătura grupurilor de interese si a politicienilor corupți. Obiectivele echipei USR Constanța sunt cele care prioritizeaza dezvoltarea zonei prin investitii in economie, atragerea de fonduri europene, incurajarea mediului privat, sustinerea mediului academic ( numai un centru universitar puternic poate sa ne asigure forta de munca calificata) si proiecte publice care sa eficientizeze administratia publica. Turismul este plusvaloarea caracteristica zonei si acesta trebuie sustinut prin incurajarea investitiilor, asigurarea personalului calificat si servicii de calitate. Agricultura este domeniul in care este imperios necesar sa se investeasca masiv prin refacerea sistemului de irigații, sustinerea constituirii de noi plantații de vii si livezi, culturi noi îmbunătățite, introducerea de solutii inovatoare si de eficientizare si crestere a randamentului. Avem nevoie de infrastructura rutiera si feroviara reabilitata si extinsa până in cel mai sudic punct al litoralului, Vama Veche, pentru ca transportul in comun sa devina alternativa viabila si sustenabila la transportul cu masina personala, fiind cunoscut faptul ca vara este un cosmar sa circuli pe drumurile publice din cauza aglomeratiei rutiere.
In final, scopul meu principal este acela de a salva padurea Comorova din calea drujbelor care fac loc, an de an, pentru noi si noi constructii fix in pădure, in ciuda faptului că judetul Constanta este printre zonele cu cea mai scăzută rată de impadurire din țară! Aveam curajul de a produce schimbarea pe care ne-o dorim, iar astfel, vom reuși să realizam tot ceea ce ne-am propus!

Dumitru Parisvezi CV
Am 31 de ani, am absolvit Academia Navală „Mircea cel Bătran”, secţia punte şi am practicat această meserie timp de 4 ani. În anul 2017 am hotărât să fac o schimbare de drum la nivel profesional și m-am angajat în sectorul public.
Sunt convins că județul nostru poate deveni cel mai prosper județ din Romania dacă în consiliu vor ajunge oameni dedicați acestei cauze, oameni care să valorifice toate avantajele importante pe care le deține județul Constanța.
Deși avem cele mai mari și mai importante porturi din țară, avem o conexiune pe autostradă cu capitala, căi ferate care străbat toate localitățile importante din județ, al doilea cel mai mare potențial energetic eolian din Europa și multe alte atuuri, județul Constanța este departe de a le folosi la adevăratul lor potențial; drept urmare,de la un an la altul județul nostru atinge rușinoasa performanță de a ocupa locuri tot mai joase în majoritatea clasamentelor naționale. Asta este consecința unui sistem public defectuos, condus de oameni care nu doresc și nu sunt capabili să valorifice acest potential extraordinar al județului Constața în beneficiul tuturor locuitorilor.
Consider că lipsa atragerii marilor investitori în județul nostru reprezintă una dintre cele mai grave probleme în ceea ce privește dezvoltarea economică. Înființarea unui parc industrial poate reprezenta soluția pentru atragerea investitorilor și crearea de noi locuri de muncă, soluție pe care alte județe deja au implementat-o cu succes de ani de zile și în urmă căreia au cunoscut o dezvoltare economică solidă.
Unul dintre cele mai evidente semne de regres pe care le înregisrează județul Constanța este chiar în sectorul turistic. În prezent, Constanța nu mai este județul care atrage anual cel mai mare număr de turiști, iar dacă nu se iau măsuri, acest trend negativ va continua. În acest sens, consiliul județean trebuie să rezove problemele de trafic care sugrumă dezvoltarea turistică din sudul litoralului, să reabiliteze muzeele pe care la are în administrare și care se află într-o stare avansată de degradare și să introducă în circuitul turistic cetățile care se regăsesc în județ și care pot oferi turiștilor ocazia de a descoperi spectaculoasa istorie a județului Constanța.
Deși județul Constanța este unul dintre cele mai urbanizate din țară, transportul intrajudețean deficitar reprezintă o mare problemă cu care se confruntă multe localități, iar modernizarea actualei infrastructuri feroviare prin folosirea fondurilor europene destinate transportului nepoluant reprezintă o soluție care functionează cu succes în zeci de regiuni din vestul și centrul Europei.
Însă, pentru ca astfel de soluții să devină realitate, este nevoie ca oamenii care ajung în Consiliul județean Constanța să își dedice mandatele unei dezvoltari demne de un județ european, prin atragerea fondurilor europene și a investitorilor.
Trebuie să transformăm Consiliul județean dintr-o instituție care pune piedici investitorilor, într-un partener public serios, care contrubuie la dezvoltarea accelerată a mediului de afaceri din județul Constanța și la creșterea nivelului de trai al locuitorilor săi.

Cristian Mireavezi CV
Mai multe informații vor fi disponibile în curând.

Mircea Fustașuvezi CV
38 ani, căsătorit, un copil. Născut în Mangalia, de peste 15 ani constănțean.
Și-a definitivat studiile, atât facultatea, cât și masteratul, la Universitatea Ovidius Constanța. De profesie economist, activează în sistemul bancar de peste 12 ani, fiind coordonatorul sucursalei unei bănci de top. De asemenea, are experiență și expertiză în domeniul piață de capital și Bursa de Valori București, domeniu în care a activat ca manager și pe care îl frecventează cu plăcere de aproape 20 ani.
Este educat și instruit în mediul corporatist, procedurizat, nu îi place să vorbească mult, este centrat pe rezultate concrete, palpabile și cuantificabile, în paralel cu respectul oferit oamenilor care, corect motivați și angrenați la un scop comun, pot înfăptui lucruri mărețe, pentru o companie sau o comunitate.
Neînregimentat politic până la USR, vine din mediul privat să facă opusul politicii de azi, dacă se va arăta oportunitatea.

Doina Cojocaruvezi CV
Doina Cojocaru – candidat USR la funcția de consilier în cadrul Consiliului Județean Constanța
Membru fondator si președinte al Filialei USR Ovidiu, Doina Cojocaru este de profesie jurist, expert în achiziții publice, specializată în drept administrativ, comercial și politici europene privind dezvoltarea orașelor-port.
Deține un Master in Legislație Maritimă, iar principalele domenii în care activează în prezent sunt cel administrativ și al achizițiilor publice.
De-alungul carierei a reprezentat Portul Constanța în cadrul Organizației Porturilor Maritime Europene – ESPO – devenind membru al Comitetului Juridic, alături de juriștii celorlalte porturi europene, poziție ce i-a permis să cunoască viziunile autoritaților locale si mecanismele de dezvoltare regională folosite de acestea.
Totodată, cei 19 ani de experiență în funcția de consilier juridic al unei importante companii naționale i-au format convingerea că județul Constanța are un potențial extraordinar de dezvoltare economico-socială.
,,Acest potențial poate fi atins dacă instituțiile statului vor renunța la mentalitatea de simplu furnizor de servicii publice și vor ințelege că trebuie să devină un garant al bunăstării comunitare si al unei vieți de calitate pentru locuitorii județului.
Este un prim pas spre o dezvoltare cu beneficii reale pentru cetățeni”, spune candidatul USR.
,,Colaborând cu autorități administrative ale marilor orașe- porturi din Europa, precum Hamburg, Rotterdam, Antwerp, Amsterdam, în cadrul mai multor proiecte ce vizau îmbunătățirea utilizarii infrastructurii publice, asigurarea serviciilor portuare si respectarea legislaţiei privind protecţia mediului înconjurător în porturi, am remarcat că, de fiecare dată, principalul partener era reprezentat de comunitatea locală.
Cred că este un exemplu de urmat si planul meu este să militez pentru acest model de acțiune, solicitand si încurajând implicarea activă a locuitorilor judetului Constanța in orice demers cu impact asupra vieții acestora.
Consilierul județean trebuie să fie deschis spre a înțelege nevoile oamenilor, prioritățile și așteptările lor, astfel încât cetățeanul să înțeleagă că administrația locală îi este un partener real si de încredere”.
În ceea ce privește implicarea în viața politică, Doina Cojocaru afirma că ,,Generatia copiilor nostri are dreptul la un viitor într-o Românie europeana, viitor în privința căruia nu cred că mai putem aștepta să fie clădit de altcineva. Pentru mine, pasul in politică reprezintă o obligație morală și un angajament față de ei”.

Florin Timoftevezi CV
Mai multe informații vor fi disponibile în curând.